fbpx

SPINAR

Språkverktyg för integration & arbete

SPINAR är ett digitalt språkverktyg som vi på Urkraft har skapat och utvecklar, där deltagaren kan jobba med att lära sig svenska genom ett utbildningsmaterial i vår kursportal. Deltagaren arbetar i sin egen takt. SPINAR kan användas på dator, surfplatta eller i telefonen. Kursportalen är enkel att använda, men viss grundläggande vana av datorer, surfplattor eller mobiler krävs

OM SPINAR

SPINAR har gått från att vara en prototyp i powerpoint-format (2019) till att idag vara en kombination av två system: Själva lektionerna och kursportalen. Vi rekommenderar att man använder dator, men det går även att använda smartphones eller surfplattor. Vid Android-enheter behövs en särskild app.

Lektionerna i SPINAR består av ord och meningar som läses upp med en riktig röst med norrländsk dialekt. Till texten finns bilder som förtydligar och förklarar.

Det finns olika svårighetsgrader. På basnivå (modul 0) finns en kurs som heter Bas som bland annat tar upp alfabetet, sj-ljud, siffror, färger och klockan. Det finns även en kurs om Kroppen där namn på kroppsdelar tas upp.

På en svårare nivå (modul 1) finns en kurs som har fokus på ord och information kring Att söka vård, som är en fortsättningskurs till kursen om kroppsdelar. Här finns även kursen Arbetssökarprocessen i vilken vi har samlat ord och information som man behöver känna till när man söker jobb. Detta är en lång kurs som är lätt i början men blir svårare allt eftersom.

Nästa svårighetsnivå (modul 2) är en fortsättningskurs till Arbetssökarprocessen. Där tar vi upp Intervjuförberedelser och vanliga frågor vid en anställningsintervju. Kurserna Arbetssökarprocessen och Intervjuförberedelser har även arbetscoachande inslag.

Samtliga delar/lektioner i de olika kurserna avslutas med prov eller uppgifter som ska göras för att testa de nya kunskaperna.

På sikt kommer SPINAR att utvecklas med fler kurser – baserat på efterfrågan om vilken information som behövs.

VARFÖR SPINAR

Språkverktyget har visat sig vara ett mycket bra komplement till annan undervisning i svenska, framförallt för den målgruppen som har svårigheter att koncentrera sig i en större klass. Fördelen ligger i att deltagaren kan sitta enskilt och att hen får jobba i sin egen takt. Vi vill bidra till en meningsfull inlärning samt en större inkludering och etablering genom ökade kunskaper i svenska och den svenska arbetssökarprocessen.

Hittills har SPINAR testats och använts inom vår egen verksamhet i Skellefteå samt inom TIA-projekt i Boliden. (Länk till sidan om SPINAR avslutade projekt). Det har även testats och använts via distans i Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Åsele, Dorotea, Norsjö, Malå, Lycksele, Arvidsjaur och Arjeplog med mycket positiv feedback och goda resultat. Detta tack vare ett samarbete med Region Västerbotten i deras SIKT 2.0 projekt. Balderskolans elever inom Språkintroduktion och Yrkesintroduktion har också testat SPINAR på distans under pandemin och både elever och lärare uppskattade det mycket.

I SPINAR följer det även med en enkel användarmanual för deltagare med mycket bilder samt en handledarguide till det omfattande kursmaterialet. Handledarguiden är mycket användbar om andra organisationer eller verksamheter är intresserade av att köpa in SPINAR som tjänst till sina elever/deltagare där det redan finns handledare eller lärare men där det behövs utbildningsmaterial. I kursportalen kan handledare även följa sina elevers/deltagares framsteg i SPINAR.

Kontakta oss om din organisation, verksamhet eller företag vill diskutera samarbeten med Urkraft kring SPINAR eller för att få prisuppgifter för tjänsten.

CITAT OM SPINAR

”Skulle kommunen få tillgång till SPINAR fortsättningsvis skulle detta vara ett välkommet tillskott till ordinarie undervisning på SFI!

Lärare, Sorsele kommun

”Bra gjort kurs, full av viktig information, mycket lätt att följa men aldrig tråkigt. Det hjälpte mig mycket att förstå arbetsmarknaden i Sverige och förbereda mig för jobbintervjuer. Det hjälpte mig också att vara beredd på de kulturella skillnader jag skulle hitta på jobbet”.

Deltagare på Urkraft, Skellefteå

”Ett genomtänkt och användarvänligt digitalt material för att introducera begrepp och öka förståelsen inom det svenska arbetslivet för människor med annat modersmål”.

Lärare inom Språkintroduktion och Yrkesintroduktion

Nedan kan du se bilder från kursportalen samt en instruktionsvideo om SPINARs lektioner. När man har loggat in i kursportalen (inloggningsuppgifter skapas av oss på Urkraft) och klickat på den kurs/modul man ska läsa och sedan klickat fram till själva lektionsmomentet, visar filmen nedan hur det ser ut. När lektionen är genomförd ska man göra ett prov eller en uppgift i kursportalen för att kunna gå vidare till nästa del/lektion.

Kursportal inloggning
Kursportalen kurser
Spinar bas exempel kursportal
Spinar bas alfabetet exempel

Vill du veta mer om SPINAR?

Ta gärna kontakt med oss via formuläret nedan så återkommer vi så fort vi har möjlighet svara. Exempelvis om du vill boka en tid för att få en genomgång av SPINAR samt för att få möjlighet att testa.

Du kan också ringa oss på 0910 – 579 00.


  Läs mer om hur vi hanterar uppgifterna i vår integritetspolicy.

  Alla har en URKRAFT – denna insikt samt vår starka tillit till varje enskild individ och dennes förmåga utgör grunden för all vår verksamhet.

  Vi har funnits sedan 1988 och drivs som ett arbetsintegrerande socialt företag – med syfte att genom arbete och delaktighet integrera människor i arbetsliv och samhälle. Mer om oss…

  Urkraft

  Laboratorgränd 9, 931 62 Skellefteå

  0910 - 579 00

  info@urkraft.se

  ©2022 Urkraft Skellefteå

  Log in with your credentials

  Forgot your details?