fbpx

SPINAR

Språkverktyg för integration & arbete

SPINAR är ett digitalt språkverktyg som vi på Urkraft har skapat och utvecklar, där deltagaren kan jobba med att lära sig svenska genom ett utbildningsmaterial i vår kursportal. Deltagaren arbetar i sin egen takt. SPINAR kan användas på dator, surfplatta eller i telefonen. Kursportalen är enkel att använda, men viss grundläggande vana av datorer, surfplattor eller mobiler krävs

OM SPINAR

SPINAR har gått från att vara en prototyp i powerpoint-format (2019) till att idag vara en kombination av två system: Själva lektionerna och kursportalen. Vi rekommenderar att man använder dator, men det går även att använda smartphones eller surfplattor. Vid Android-enheter behövs en särskild app.

Lektionerna i SPINAR består av ord och meningar som läses upp med en riktig röst med norrländsk dialekt. Till texten finns bilder som förtydligar och förklarar.

Det finns tre olika svårighetsgrader på kurserna; lätt, medel och svår. I produktbladet (som du hittar längre ner på sidan) finns beskrivning av kurserna. Vissa kurser har arbetscoachande inslag. De innehåller information som man behöver veta när man söker jobb.

Samtliga delar/lektioner i de olika kurserna avslutas med prov eller uppgifter som ska göras för att testa de nya kunskaperna.

På sikt kommer SPINAR att utvecklas med fler kurser – baserat på efterfrågan om vilken information som behövs.

VARFÖR SPINAR

Språkverktyget har visat sig vara ett mycket bra komplement till annan undervisning i svenska, framförallt för den målgruppen som har svårigheter att koncentrera sig i en större klass. Fördelen ligger i att deltagaren kan sitta enskilt och att hen får jobba i sin egen takt. Vi vill bidra till en meningsfull inlärning samt en större inkludering och etablering genom ökade kunskaper i svenska och den svenska arbetssökarprocessen.

Hittills har SPINAR testats och använts inom vår egen verksamhet i Skellefteå samt inom TIA-projekt i Boliden, läs mer om det här. Det har även testats och använts via distans i Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Åsele, Dorotea, Norsjö, Malå, Lycksele, Arvidsjaur och Arjeplog med mycket positiv feedback och goda resultat. Detta tack vare ett samarbete med Region Västerbotten i deras SIKT 2.0 projekt. Balderskolans elever inom Språkintroduktion och Yrkesintroduktion har också testat SPINAR på distans under pandemin och både elever och lärare uppskattade det mycket.

I SPINAR följer det även med en enkel användarmanual för deltagare med mycket bilder samt en handledarguide till det omfattande kursmaterialet. Handledarguiden är mycket användbar om andra organisationer eller verksamheter är intresserade av att köpa in SPINAR som tjänst till sina elever/deltagare där det redan finns handledare eller lärare men där det behövs utbildningsmaterial. I kursportalen kan handledare även följa sina elevers/deltagares framsteg i SPINAR.

Kontakta oss om din organisation, verksamhet eller företag vill diskutera samarbeten med Urkraft kring SPINAR eller för att få prisuppgifter för tjänsten.

CITAT OM SPINAR

”Skulle kommunen få tillgång till SPINAR fortsättningsvis skulle detta vara ett välkommet tillskott till ordinarie undervisning på SFI!

Lärare, Sorsele kommun

”Bra gjort kurs, full av viktig information, mycket lätt att följa men aldrig tråkigt. Det hjälpte mig mycket att förstå arbetsmarknaden i Sverige och förbereda mig för jobbintervjuer. Det hjälpte mig också att vara beredd på de kulturella skillnader jag skulle hitta på jobbet”.

Deltagare på Urkraft, Skellefteå

”Ett genomtänkt och användarvänligt digitalt material för att introducera begrepp och öka förståelsen inom det svenska arbetslivet för människor med annat modersmål”.

Lärare inom Språkintroduktion och Yrkesintroduktion

Nedan kan du se bilder från kursportalen och längre ner finns två videor. En som riktar sig till deltagare och en för marknadsföringssyfte av SPINAR.

Kursportal inloggning2
SPINAR med text o pilar
Dokument till spinar handledare
Dokument till spinar deltagare
Citat SPINAR

Presentationsvideo för deltagare

Presentationsvideo i marknadsföringssyfte

Produktblad för SPINAR

Vill du veta mer om SPINAR?

Ta gärna kontakt med oss via formuläret nedan så återkommer vi så fort vi har möjlighet svara. Exempelvis om du vill boka en tid för att få en genomgång av SPINAR samt för att få möjlighet att testa.

Du kan också ringa oss på 0910 – 579 00.


  Läs mer om hur vi hanterar uppgifterna i vår integritetspolicy.

  Alla har en URKRAFT – denna insikt samt vår starka tillit till varje enskild individ och dennes förmåga utgör grunden för all vår verksamhet.

  Vi har funnits sedan 1988 och drivs som ett arbetsintegrerande socialt företag – med syfte att genom arbete och delaktighet integrera människor i arbetsliv och samhälle. Mer om oss…

  Urkraft

  Laboratorgränd 9, 931 62 Skellefteå

  0910 - 579 00

  ©2024 Urkraft Skellefteå

  Log in with your credentials

  Forgot your details?