Rismyrlidens vänner är en ideell förening som driver sommarverksamheten på gården Rismyrliden, ett så kallat nybygge ca 4 mil väster om Skellefteå. Gården består av 13 byggnader från mitten av 1800-talet. Föreningen sköter gården och visar hur jordbruket fungerade på självhushållets tid.
Det finns bland annat cafeteria, smedja, bagarstuga och en rundloge som fungerar som samlingslokal för teater och söndagsbön. Varje vecka arrangeras dessutom musikkvällar och hantverk visas. Varje sommar besöker 7 – 10 000 personer gården.
På gården finns sommartid fjällkor som handmjölkas, grisar, får, hästar och kaniner. Trädgårdsland och potatisland som sköts och skördas på hösten finns också. Elektricitet drogs in i mangårdsbyggnaden redan 1928 men vatten finns utomhus i brunnen, där vattenvärmaren eldas och disken sköts.
Hösten 2010 blev ordförande i Rismyrlidens Vänner; Hillevi Burman, kontaktad av Arbetsförmedlingen med en inbjudan till information om ”sysselsättningsplats för personer inom jobb-och utvecklingsgarantins tredje fas”. Hon gick på den informationen och blev sedan kallad till en utbildningsdag för handledare via Urkraft och Handledarresurs. Hon ville ha sällskap och ringde Carina Lundgren eftersom hon var arbetslös och uttryckt ett visst intresse i ämnet.
Den träffen resulterade så småningom att Carina blev heltidsanställd av föreningen från 14 januari 2011. Hon är själv berättigad till nystartsjobb och en av hennes arbetsuppgifter skulle bli handledare till ”Fas3or”.
Carina hade för egen del ett år tidigare jobbat med en affärsidé inom Grön Omsorg/hälsa så den uppgiften tyckte hon skulle bli jätteintressant. Hon ska dessutom jobba på gården Rismyrliden med djurskötsel, trädgård, skog, odling, hantverk, turister och mycket mycket mer.
Dessutom finns många ideellt arbetande som är intresserade av föreningen, gården, kunskaperna, gemenskapen och att föra kunskapen vidare. De kommer att få nya erfarenheter, meriter och färska referenser
Vi erbjuder meningsfull sysselsättning och din insats kommer att höja kvaliteten i verksamheten. Dina uppgifter blir de på gården vanligt förekommande sysslorna. Inomhus i cafeterian t ex att koka kaffe, diska, baka och servera m m. Utomhus – att hugga ved, sköta grönytor, trädgårdsland, djurskötsel, värma och bära vatten m m.
Visst administrativt arbeta kan förekomma, t ex dokumentation och planering av verksamhet.
Delaktighet i föreningens barnverksamhet, hantverk och eventuellt renovering av gamla redskap, verktyg och vagnar.
Dina uppgifter kommer att anpassas individuellt. Det finns en uppgift för alla.
Alla gör allt utifrån sin egen förmåga.
Oavsett kön eller ålder.
I Carinas brokiga bakgrund har hon flera gånger haft funderingar om liknande arbetsuppgifter, att använda naturen, djuren, skogen och jorden, där det finns så mycket kraft att hämta om man av någon anledning inte mår riktigt bra – vilket man sällan gör när man är långtidsarbetslös. I det gamla bondesamhället fanns en uppgift för alla och alla behövdes. Något som blir ovanligare och ovanligare. Därför är det så intressant att i den miljön förhoppningsvis få stärka de personer som blivit placerade hos oss. En miljö där man kan få allt från fysisk aktivitet till mental vila.
En av de som har placerats på Rismyrliden har startat en blogg om hennes arbete: sommartid.bloggplatsen.se