fbpx

SKARV

SKARV var ett projekt för ungdomar i Skellefteå, som gick på något av de tillgängliga IV-programmen. Målgruppen i projektet var elever från årskurs 1 med hög frånvaro och som på grund av olika problem riskerade att hoppa av gymnasieskolan. Ett avhopp från gymnasieskolan resulterar i att ungdomen kraftigt minskar sina chanser att ta sig in på arbetsmarknaden och därmed riskerar hamna i ett tidigt och i många fall långt utanförskap.

I projektet var fokus på de ungas resurser och förmågor och genom detta ville vi hitta motivation hos ungdomarna. Vi försökte hitta nya vägar för att se till helheten för individen där till exempel mental träning ingick samt nya och arbetsplatsnära lärmiljöer. Verksamheten bedrevs två dagar i veckan på Aktivitetshuset E4:an, i lokaler som var mycket ändamålsenliga för projektets både praktiska och teoretiska moment.

Enligt uppgift från gymnasiekontoret fanns vid tid för projektet 20-30 personer årligen som inte ville vara inom IV-programmet och som bara tidvis var inskrivna på IV-programmet, tre av fyra var män i denna grupp. Denna könsfördelning stämmer relativt väl överens med fördelningen i SKARV-projektet.

Målsättningen med SKARV var att i första hand försöka hitta motivationen hos ungdomarna, för att främja att det börjar fungera bättre på gymnasiet. I förlängningen fanns även en förhoppning om att, med hjälp av OCN, kunna validera praktisk kunskap hos ungdomarna i arbetsplatsnära lärmiljöer.

Ansvariga för projektet var Urkraft Service AB, Gymnasiekontoret/IV-programmet och Fritidskontoret i samverkan med Arbetsförmedlingen och Socialkontoret och OCN.

Kontakt

Har du frågor om SKARV är du varmt välkommen att kontakta:

Therese Lundgren, projektledare
0910 – 579 38

 

Urkraft

Laboratorgränd 9, 931 62 Skellefteå

0910 - 579 00

©2024 Urkraft Skellefteå

Log in with your credentials

Forgot your details?