fbpx

Urkraft Filmfestival 2023 – Tema Demokrati och mänskliga rättigheter

Filmfestival Urkraft 2023 topp webb ver1

Vi vill skapa möjligheter för människor att se film om viktiga frågor. Årets tema är demokrati och mänskliga rättigheter. Gratis, alla är välkomna. I samarbete med Film i Västerbotten. Regissörsbesök av Milad Alami (Motståndaren) och Elin Berge (Sagor slutar så).

Plats: Sara kulturhus / Biostaden / Folkets hus Boliden
Pris: FRI ENTRÉ

Boka biljett via: http://simplesignup.se/private_event/202570/3874986e00

Kontakt:

FREDAG 24 MARS

Filmaffisch Mesquiets hjarta

12.20 – fredag (Sara, Scen 4)

Mesquites hjärta

Lucia lär sig spela harpa och vill uppträda på skolans högtidsfirande, men traditionen säger att flickor inte ska spela harpa. Nu är det på tiden att den nya generationen börjar ifrågasätta förlegade idéer om hur saker och ting ska vara. En stämningsfull, varm och humanistisk barnfilm om drömmar och jämställdhet som inte lämnar någon oberörd.

Regi och manus: Ana Laura Calderón
År: 2020
Speltid: 1 tim 14 min
Språk: Spanska (svensk text)
Åldersgräns: 9 år

Filmaffisch The Territory

14.00 – fredag (Sara, Scen 4)

The Territory

Den nyvalde ledaren för ursprungsfolket Uru-eu-wau-wau, 18-årige Bitaté, tar med bävan an sin uppgift. Deras Amazonas måste skyddas mot de som vill förstöra skogen, men istället för att bruka våld vill Bitaté använda sig av teknologins möjligheter. Beväpnade med drönare försöker de filma bevis på hur inkräktarna bränner ner skogen.

Regi: Alex Pritz
År: 2022
Speltid: 1 tim 20 min
Språk: Portugisiska (engelsk text)
Åldergräns: 11 år

Filmaffisch Cold War

15.50 – fredag (Sara, Scen 4)

Cold War

När pianisten Wiktor och sångbegåvningen Zula möts i Polen drabbas de av en omedelbar förälskelse. Den återhållsamme Wiktor har finkulturell bakgrund medan Zula är van att slåss ur underläge. De förenas av kärleken till musik och en attraktion som varken geografiska avstånd eller tidens tand rår på, men deras relation blir lika destruktiv som oundviklig.

Regi och manus: Pawel Pawlikowski

År: 2018
Speltid: 1 tim 29 min
Språk: Polska (svensk text)
Åldersgräns: 11 år

Filmaffisch V for vendetta

17.40 – fredag (Sara, Scen 4)

V för vendetta

Vem är egentligen mannen som döljer sitt ärrade ansikte bakom en mask? Hjälte eller galning? Frihetskämpe eller förtryckare? Vem är V – och vilka kommer att följa honom i hans kamp mot den fascistiska regim som håller nationen i ett järngrepp?.

Regi och manus: James McTeigue
År: 2006
Speltid: 2 tim 12 min
Språk: Engelska (svensk text)
Åldergräns: 15 år

Motstandaren 2023 3

17.45 – fredag (Biostaden, Salong 1)

Motståndaren

En brottare tvingas lämna Iran med sin familj när ett förödande rykte sprids om honom. Efter att ett förkrossande rykte sprids om honom i Iran, tvingas Imam att lämna allt bakom sig och börja om i Sverige, tillsam­mans med sin familj. Men hans förflutna vägrar släppa taget om honom.

Regissörsbesök, Milad Alami, med samtal.

Regi: Milad Alami
År: 2023
Längd: 1 tim 59 min
Språk: Svenska
Åldersgräns: 11 år

LÖRDAG 25 MARS

Filmaffisch Beans

12.30 – lördag (Sara, Scen 4)

Beans

När myndigheterna bestämmer sig för att skövla mohawkernas skog för att bygga en golfbana uppstår en konflikt där delar av lokalbefolkningen tar ställning mot ursprungsbefolkningen. Mitt i allt detta håller Beans, en ung mohawk, på att växa upp, bli kär och välja utbildning. Filmen är baserad på verkliga händelser som utspelade sig i Quebec 1990.

Regi: Tracey Deer

År: 2020
Speltid: 1 tim 32 min
Språk: Engelska (svensk text)
Åldersgräns: 13 år

Filmfestival Urkraft Poster You cant show my face
Filmaffisch Kortfilm 2
Filmaffisch Emerich

14.30 – lördag (Sara, Scen 4)

You cant show my face

Ljudet på gatorna i Teheran förvandlas till förbjudna beats som människor sjunger och rappar till. Unga kvinnor och män berättar om ett samhälle som avvisar dem, om gator där de inte känner sig fria och om en vision om en frihet inom kreativiteten. Gatuförsäljare och fotgängare bildar en imaginär kör, som backar upp ungdomarna och föreslår att det offentliga rummet ska tillhöra allmänheten, gatorna tillhöra dem som rör sig på dem. En film om kreativitet skapad genom en kollektiv process på de gator som filmen handlar om.

Regi: Knutte Wester
År: 2021
Speltid: 26 min
Språk: Persiska (engelsk text)
Åldersgräns: 11 år

Doften av dialog

Filmen berättar om Zahra, som vill börja sitt nya liv efter att ha lämnat sin man. Filmen är inspelad i Piteå och dialogen är mestadels på dari.

Regi: Fariba Haidari

År: 2022
Speltid: 30 min
Språk: Svenska
Åldersgräns: 11 år

Emerich – Ingen föds till fascist

En dock-dokumentär av Maria Bolme och Susanne Walström som tar avstamp i Emerich Roths liv och gärning. Emerich var en av våra sista överlevare från Hitlers förintelsekrig, där han förlorade nästan hela sin familj. Endast han och en av hans systrar överlevde. Trots detta ägnade han efter sin pension 30 år av sitt liv med att sprida sitt budskap om kärlek och försoning – att aldrig vända någon ryggen, att alltid hålla dörren på glänt och att alla har rätt till en andra chans…. Vad har han att lära oss andra?

Regi: Marie Bolme

År: 2023
Speltid: 11 min
Språk: Svenska (engelsk text)
Åldersgräns: 11 år

Filmaffisch Suffragette

16.10 – lördag (Sara, Scen 4)

Suffragette

Utifrån kvinnorna på ett tvätteri i sekelskiftets London skildrar den brittiska filmen Suffragette en dramatisk tid i kvinnorörelsens historia. Centralpersonen Maud genomgår en omvälvande förändring när hon dras in i striden för kvinnlig rösträtt.

Regi: Sarah Gavron

År: 2015
Speltid: 1 tim 46 min
Språk:Engelska (svensk text)
Åldersgräns: 11 år

Filmaffisch Belfast

18.20 – lördag (Sara, Scen 4)

Belfast

Nordirland i slutet av 1960-talet. I händelsernas centrum står Buddy, en ung pojke som närmar sig tonåren. Buddys liv är fyllt av familjekärlek, lekfullhet och blomstrande romantik. Men då hans älskade hemstad drabbas av allt större oroligheter, står hans familj inför ett viktigt val. Ska de hoppas på att konflikten kommer att gå över eller ska de lämna allt de känner till bakom sig, för ett nytt liv.

Regi: Kenneth Branagh

År: 2021
Speltid: 1 tim 38 min
Språk: Engelska (svensk text)
Åldergräns: 11 år

Filmaffisch Wolfwalkers

14.10 – lördag (Biostaden Salong 6)

Wolfwalkers

Vi befinner oss i det av engelsmännen brutalt ockuperade Irland. Robyn kommer dit med sin pappa Bill som där han är på uppdrag att utrota vargarna som härjar i skogen och hotar staden. Mebh lever i skogen, uppfostrad av vargarna. En saga om den magiska och fantastiska vänskapen mellan två flickor som möts i 1600-talets Irland. Av skaparna till Oscarsnominerade Havets sång och The Breadwinner.

Regi: Ross Stewart, Tomm Moore

År: 2020
Speltid: 1 tim 43 min
Språk: Engelska (svensk text)
Åldergräns: 7 år

Filmaffisch Sagor slutar sa

15.00 – söndag (Folkets hus Boliden)

Sagor slutar så

En dokumentär om det litterära underbarnet, generalkonsulinnan och normbrytaren Stina Stoor. Filmen är fortsättningen på sagan om hur skrivandet blev den uträknade sjukpensionären Stoors väg till upprättelse och frigörelse.

Regissörsbesök, Elin Berge, med samtal.

Regi: Elin Berge

År: 2023
Speltid: 1 tim 16 min
Språk: Svenska
Åldergräns: 11 år

Urkraft

Laboratorgränd 9, 931 62 Skellefteå

0910 - 579 00

©2024 Urkraft Skellefteå

Log in with your credentials

Forgot your details?