fbpx

Urkraft Filmfestival 2021 – tema flykt & livsresa

Urkraft Filmfestival 2021 kvadrat webb

Välkommen till Nordanåteatern på filmfestival i dagarna två – lördag 11 och söndag 12 december. Vi visar filmer på temat flykt och livsresa.

Varför en filmfestival om flykt och livsresa? Vi tror att berättelser och den rörliga bilden kan öka förståelsen för människors olika livsöden och livsresor; ibland är det kulturen som får oss att skratta, gråta och som ger oss en inblick hur det kan vara för andra människor, kanske på ett sätt som de vanliga kvällsnyheterna inte förmår. Därför bjuder Urkraft, i samarbete med Film i Västerbotten, på denna filmfestival med filmer av den bästa kvalité. Varmt välkomna!

Plats: Nordanåteatern
Öppettider lördag: 12.30 – 21.30
Öppettider söndag: 12.30 – 21.00
Pris: FRI ENTRÉ
Övrigt: ca 400 st platser per film. Covidbevis krävs och uppvisas i entrén tillsammans med legitimation.

LÖRDAG 11 DECEMBER

13.00 – lördag

Den långa flykten

En äventyrsberättelse om en flock vildkaniner som bestämmer sig för att bryta upp från sina ängar, hotade av människornas framfart, för att söka sig en ny boplats. Kaninkoloni måste övervinna svåra hinder på sin våghalsiga resa mot ett nytt hem i den här animerade filmatiseringen av Richard Adams klassiska roman.

Regi och manus: Martin Rosen
År: 1978
Speltid: 1 tim 42 min
Språk: Engelska
Åldersgräns: 7 år

15.00 – lördag

Paradiset

Adira och Farid får inte leka som andra barn. De är på flykt och lever gömda i en by i norra Sverige. Skräcken för att bli upptäckt har gjort Farid apatisk medan Adira förvandlats till en krigare – en Ninja. Av oscarsnominerade Amanda Kernell.

Regi: Amanda Kernell
År: 2014
Speltid: 20 min
Språk: Svenska
Åldergräns: 15 år

Filmomslag Inuti diamanten

15.45 – lördag

Inuti Diamanten – plus samtal med regissör Viktor Johansson innan visning

Kring en fabrik vistas ungdomar utan arbete, några migranter väntar på att få asyl och uppehållstillstånd och barn och tonåringar funderar över livets mening. Den gamla fabriken med sin centrala historia i samhället och som gav arbete till tidigare generationer, blir av ungdomarna till ett mystiskt spökhus.

Regi och manus: Viktor Johansson
År: 2020
Speltid: 1 tim 15 min
Språk: Svenska
Åldersgräns: 15 år

18.00 – lördag

Flykt – plus invigningstal 17.45

En animerad film som berättar den sanna historien om Amin som tvingas konfrontera sitt förflutna för att rädda sin framtid. Tilldelad Nordiska rådet filmpris 2021.

När filmen hade premiär på Sundance tidigare i år var läget i Afghanistan ett helt annat, att se den nu är spöklikt. Flykt är gastkramande, men sensationaliserar eller sentimentaliserar inte. Är en lika delar stillsam och varm som kraftfull och isande tydlig uppmaning om att inte blunda. De som verkligen skulle behöva se Flykt kommer förstås inte att göra det – och därför är det så extremt viktigt att filmer som den här visas i våra skolor. Vissa politiker borde tvingas se den, Clockwork Orange-style. Från recension i Aftonbladet.

Regi och manus: Jonas Poher Rasmussen
År: 2021
Speltid:  1 tim 30 min
Språk: Danska
Åldergräns: 15 år

19.50 – lördag

Mannen från Le Havre

Marcel Marx (André Wilms), har lämnat sitt bohemiska författarliv för att istället försörja sig som skoputsare. Han lever förnöjt i ett kärleksfullt äktenskap med Arletty (Kati Outinen) och några glas om dagen på kvarterets bar. Men allt förändras när Arletty får en allvarlig sjukdomsdiagnos samtidigt som Idrissa dyker upp. Idrissa är en liten kille från någonstans i Afrika som kommit som båtflykting till Le Havre istället för till London där mamman väntar. Med regissörens egna ord: En saga med två lyckliga slut!

Regi: Aki Kaurismäki
År: 2011
Längd: 1 tim 37 min
Språk: Franska
Åldersgräns: 15 år

SÖNDAG 12 DECEMBER

13.00 – söndag

Paddington

Filmatiseringen av böckerna om Paddington har lyft fram att den lille björnen är på flykt från Perus mörka djungel till London där han söker efter en upptäcktsresande som en gång för länge sedan var vän med hans familj. En varm och roligt berättad mix av äventyr och kärlek kryddad med ett par rejäla nypor klokheter kring hur folk ser och behandlar en invandrare – i detta fall en liten busig björn.

Regi: Paul King
År: 2014
Speltid: 1 tim 37 min
Språk: Svenska
Åldersgräns: 7 år

15.00 – söndag

Till drömmarnas land

Sabina har rest från Rumänien till det lilla svenska samhället Holmsund med sina romska bröder. De arbetar i ett garage och Sabina ska söka jobb. Elin, som är uppvuxen i Holmsund, står i kyrkan och sjunger Den blomstertid nu kommer. Ett sommarlov ska just börja och Sabina ska lära känna Elin. Tillsammans ska de revoltera mot det gamla och hitta något nytt i varandra. Samtidigt som samhället runt dem rasar samman och Elins pappa blir vansinnig i sorg. För det finns ett vansinne i den svenska idyllen. Filmen fick Svenska Kyrkans filmpris 2019.

Regi: Viktor Lindgren
År: 2019
Speltid: 1 tim 30 min
Språk: Svenska
Åldersgräns: 15 år

16.50 – söndag

Mediterranea

Två vänner från Burkina Faso reser över land och hav för att nå Italien. Tillsammans drömmer de om nya livsmöjligheter, men väl framme ersätts det skimrande löftet med svåra utmaningar och en desillusionerad verklighet. Mediterranea är en högaktuell film som varsamt undersöker förhållandet mellan immigranter och det nya landet. Mediterranea var öppningsfilm på Stockholms filmfestival 2015, där den även vann tre priser: Bästa debut, Bästa skådespelare och Teliapriset. Filmen är producerad av ”Beasts of the Southern Wild” regissören Benh Zeitlin.

Regi: Jonas Carpignano
Speltid: 1 tim 47 min
Språk: Franska
Åldersgräns: 15 år

Filmomslag Its a free world 1

19.00 – söndag

It’s a free world

Angie får på tvivelaktiga grunder sparken från en brittisk rekryteringsbyrå som turnerar runt Centraleuropa på jakt efter hungrig arbetskraft. Hon är revanschsugen och hemma i London startar hon ett eget företag i samma bransch ihop med rumskamraten Rose. De rekryterar till en början invandrare på schyssta villkor, men upptäcker snart att det är mer lukrativt för dem själva att anlita papperslös arbetskraft.

Regi: Ken Loach
Speltid: 1 tim 34 min
Språk: Engelska
Åldergräns: 15 år

Urkraft

Laboratorgränd 9, 931 62 Skellefteå

0910 - 579 00

©2024 Urkraft Skellefteå

Log in with your credentials

Forgot your details?